30 Ekim 2018 Salı

Parçalara Ayrılan 1.4 Milyon Dolar

Yakın zamanda oldukça yankılanan bir olay meydana geldi. Sotheby's de gerçekleştirilen bir açık artırma müzayedesi sırasında satılan ve yaklaşık 8 milyon TL (1.4 milyon dolar) civarında olan bir tablo kendisini imha etti. Herkesi şoke eden bu durum medyada büyük bir patlak verdi. Herkes bu tablo hakkında bir takım teoriler üretse de kimse tam olarak gerçeği bilemiyor. Öncelikle müzayedeyi gerçekleştiren şirketten ve tablonun sahibinden biraz bahsetmek gerekiyor.




Sotheby's 1744 yılında kurulmuş ve New York'ta bulunan çok uluslu bir şirkettir. Dünyanın en büyük ince ve dekoratif sanat, takı, gayrimenkul ve koleksiyon brokeri olan şirket açık artırma, finans ve bayi alanlarında faaliyet göstermektedir. Şirketin verdiği hizmet alanı ise kurumsal sanat hizmetlerinden bireysel satış hizmetlerine kadar değişiklik gösterebilmektedir. Şirket adını ise kurucu ortaklardan John Sotheby'den almıştır.


Diğer bir yandan dünyanın en esrarengiz sanatçılarından biri olan ve kendisiyle ilgili İngiliz olması dışında neredeyse hiçbir şey bilinmeyen efsanevi sokak sanatçısı Banksy ünlü olmayı reddedip, maskesi ardına saklandıkça dikkatleri daha çok üstüne çeken bir aktivisttir. Banksy adıyla bilinen sanatçının 1974 Bristol doğumlu olduğu iddia edilmektedir.  Hip-hop kültürüyle beraber 1970’lerin başında ortaya çıkan grafitti, zaman içerisinde birçok evrim geçirmiştir. 1980’lerde Pop Art akımdan fazlaca etkilenmiş olan grafitti stencil boyama adı verilen şablon tekniğini Pop Art’tan almıştır. Banksy’nin eserlerinin karakteristik özelliğini de bu teknikler oluşturmuştur. Ayrıca Londra'nın birçok duvarını süsleyen Banksy'nin en bilindik eserleri arasında Kırmızı Balonlu Kız olarak anılan eseri de bulunmaktadır. Bu eserin verdiği mesaj "Her zaman umut vardır!" olarak bilinmektedir. Ayrıca bu eseriyle pek çok ünlüye de ilham kaynağı olmuştur. Hatta bu eseri dövme yaptıran ünlüler de bulunmaktadır.
 

İşte bu müzayedede Banksy'nin ünlü Kırmızı Balonlu Kız eseri satışa sunulmuştur. Açık artırmayı, bir kadın yaklaşık 8 milyon TL (1.4 milyon dolar) ile kazanmıştır. Her şey normal seyrinde giderken açık artırma kapatıldığı anda eser birden kendisini parçalara ayırmaya başlamıştır. Bansky tablonun içerisine satılma ihtimali olması durumuna karşı bir öğütücü yerleştirmiştir ve açık artırma kapatıldığında öğütücü devreye girerek tablonun yarısını parçalara ayırmıştır. Yarısı kesilen tabloyla ortaya yeni bir eser çıkmıştır. Açık artırmayı kazanan kadın ve tüm salon ise hem şoka girmiş hem de parçalanmış bir esere yaklaşık 8 milyon (1.4 milyon dolar) ödeyeceğini düşündükçe açık artırmayı kazanan kadın kahrolmuştur. Fakat bu durum aslında o kadar da kötü değildir. Çünkü böyle bir durum ilk defa yaşanarak tarihe geçen bir olay olmuş ve tablonun değerini oldukça artıracağı düşünülmektedir. Olay ardından tablonun adını "Çöplükteki Aşk" olarak değiştirildiği de söylenmektir. Diğer bir yandan ise Banksy tablonun imha edildiği anı kendi Instagram hesabından paylaşmış ve  altına "Açık artırmada satılma ihtimaline karşı, bir kaç yıl önce tablonun içine öğütücü yerleştirmiştim." şeklinde açıklama yazdı. Henüz kimse tam olarak sanatçının neden böyle bir şeye başvurduğunu kestirmiş değil. Başlı başına farklı bir sanatçı olan Banksy'nin ince zekasıyla sürekli farklı şeyler düşünerek, farklı eserler ve olaylar yaratmaya çalıştığı da düşünülen teorilerden sadece bir tanesi. Tablonun son durumu ise belli değil. Satın alan kadın kimliğini gizlemeyi sürdürürken, tablonun satılıp satılmayacağı da henüz netleşmiş değil. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Minik Lezzet Paketleri (Starbucks Severler Toplanın!)

 Hello! Ben geldim. Bu gün Starbucks aşıkları için minik bir yazı düzenlemek istedim. Bildiğiniz gibi son yıllarda Starbucks kahveleri hayat...